Lucuma to ciągle dość mało popularny produkt. Nie każdy nawet o nim słyszał – a szkoda, bo ma on całkiem sporo właściwości prozdrowotnych. Z dalszej części tekstu dowiesz się, czym jest lucuma oraz jak działa na organizm i w jaki sposób możesz ją wykorzystywać.

Lucuma – peruwiańskie „złoto”

Lucuma jest owocem rośliny o nazwie Pouteria lucuma. To egzotyczne drzewo, które rośnie między innymi na terenie Ameryki Południowej. Możemy spotkać te rośliny głównie w Peru, ale również w Ekwadorze, Kolumbii czy chociażby Chile. To bardzo ceniony owoc zarówno ze względu na smak, jak i właściwości. Lucuma ma owalny, nieco wydłużony kształt, a także spiczastą końcówkę. Jej skórka jest dość cienka i ma brązowo-zielone zabarwienie. Miąższ owocu jest źródłem cennych składników odżywczych, ma jasnożółty kolor i nieco włóknistą strukturę. Dojrzały owoc jest bardzo słodki. Może kojarzyć się ze smakiem karmelu, syropu klonowego oraz słodkich batatów. Aromatem natomiast przypomina nieco gruszki. Można go śmiało spożywać na surowo, jednak w Polsce będzie o to bardzo ciężko, ponieważ zaraz po tym, jak dojrzeje, zaczyna fermentować, co właściwie uniemożliwia przewiezienie go w dobrym stanie. Można jednak znaleźć proszek z lucumy, który powstaje na skutek suszenia owoców i zachowuje bardzo wiele swoich właściwości zdrowotnych.

Wpływ lucumy na organizm

– usprawnienie pracy tarczycy – dzieje się to za sprawą dużej zawartości cynku,

– nie wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi – lucuma ma niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzi się idealnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę czy na przykład będących na diecie Montagniaca (dieta bazująca na indeksie glikemicznym). Słodki smak sprawia, że świetnie zastąpi ona cukier. Jest naturalnym, zdrowym słodzikiem,

– poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego – z uwagi na dużą zawartość naturalnego błonnika lucuma pozytywnie wpływa na procesy trawienne,

– lepszy wygląd skóry – lucuma to świetny przeciwutleniacz. Regularne spożywanie wspomoże nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Z pewnością na dłużej zachowamy młody wygląd, a także dobrą kondycję naszej skóry, paznokci i włosów,

– regulacja ciśnienia krwi – dzięki zawartości potasu lucuma świetnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na przykład na nadciśnienie,

– pozytywny wpływ na stan kości – wysoka zawartość wapnia wspiera kości. Dzięki temu lucuma może stanowić alternatywę dla nabiału (np. w sytuacji alergii),

– wspiera pracę układu nerwowego,

– poprawia odporność – lucuma wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, a także przyspiesza gojenie się ran,

– zapewnia uczucie sytości – lucuma zmniejsza chęć podjadania między posiłkami, dlatego może okazać się świetnym składnikiem dla osób będących na diecie.

Jak stosować lucumę?

Lucuma i proszek, który z niej powstaje, ze względu na liczne działania prozdrowotne zaliczany jest do tzw. superfoods. Można śmiało zastąpić nim cukier i dosładzać w ten sposób kawę czy herbatę. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do różnego rodzaju dań np. owsianek, musli, naleśników itd. Przy pomocy lucumy możemy śmiało piec słodkie przekąski np. ciasteczka, babeczki itd. Sposobów na wykorzystanie jest naprawdę bardzo wiele, a regularne spożywanie zapewni nam znacznie lepsze samopoczucie.