Polscy rolnicy mogą być z siebie dumni bowiem nigdzie w świecie niema tak pysznych tryskawek, jak w naszym kraju. Sezon na polskie truskawki zaczyna się już w kwietniu i trwa do końca czerwca lub lipca. Polacy uważają truskawki za jeden z najbardziej uwielbianych owoców.

Truskawkowe szaleństwo, czyli polskie truskawki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe!

Nic nie sprawia nam tyle przyjemności co sezon na truskawki, których smak wspominamy nawet zimą. Jest wiele możliwości na to, aby kosztować truskawek cały rok. Przepyszne, czerwone i słodkie owoce możemy wykorzystać w cukiernictwie do ciast, ciasteczek, gofrów, drożdżówek lub jako sos do bezy. Idealnie komponują się również w daniach na słodko i słono np. w sałatkach lub w formie musu do pieczonej kaczki, gęsi, łososia lub kurczaka. Cudowny sezonowy owoc wykorzystać możemy także do przetworów takich jak: kompot, konfitura, syrop, mus, ocet, dżem, chipsy, wino, nalewka, marmolada lub mrożąc.

Truskawki nie tylko zachęcają nas do konsumpcji wyglądem, nie zapominajmy, że prócz swojego cudownego wyglądu oraz zniewalającego smaku posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Szczególnie polecane są reumatykom, cierpiącym na schorzenia nerek oraz wątroby (są moczopędne).

Truskawki mają również działanie dobroczynne na serce, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Sprawdzą się też dla niejadków, ponieważ poprawiają apetyt, zwalczają ból gardła i chrypę oraz przyniosą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszą trawienie. Owocowe serca (truskawki) zawierają także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C oraz kwas elagowy, które razem przeciwdziałają substancjom rakotwórczym. Oprócz witaminy C i kwasu elagowego te przepyszne owoce zawierają także flawonoidy, takie jak: katechiny, antocyjany, kemferol oraz kwercetyna. Truskawkami mogą zajadać się również osoby chore na cukrzycę dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają metabolizowaną bez udziału insuliny fruktozę.

Truskawki należą do produktów silnie alergizujących, więc należy je podawać dopiero dzieciom od 10. miesiąca życia ze szczególną ostrożnością. Alergia na truskawki może pojawić się również u osób dorosłych, nawet jeśli nigdy nie byli na nie uczuleni. Warto więc na pierwszy raz nie objadać się nimi w zbyt dużej ilości.