Kefir oraz maślanka świetnie gaszą pragnienie, więc są idealnym napojem na lato! Oba napoje mleczne posiadają w sobie właściwości odżywcze, powinny regularnie gościć w jadłospisie każdego człowieka.

Zdrowie przede wszystkim – maślanka i kefir!

Dzięki imponującym właściwością odżywczym, jakie zawiera w sobie kefir, regeneruje system nerwowy, korzystnie wpływa na układ krążenia i uczestniczy w procesie spalania tłuszczów oraz zapobiega starzeniu się organizmu i jest niezbędna do produkcji krwinek czerwonych, oraz poprawia samopoczucie, zwiększa odporność na stres, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu (bogate źródła witamin z grupy B w tym B1, B6 oraz B12). Chroni przed nowotworami oraz dostarcza wapnia – podstawowego budulca kości dzięki witaminie D.

Obecności bakterii kwasu mlekowego, który zawiera, kefir pomaga chronić florę jelitową organizmu. Drobnoustroje, które są pożyteczne dla organizmu w usuwaniu szkodliwych substancji toksycznych, regulacji procesów trawienia i normalizacji pracy układu pokarmowego.

Dużą zaletą maślanki jest natomiast wyjątkowo wysokie stężenie lecytyny, która rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, dzięki czemu zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie tzw. blaszki miażdżycowej. Spożywanie maślanki korzystnie wpływa też na pamięć oraz koncentrację.

Który z mlecznych napojów fermentowanych dostarcza nam mniej tłuszczu i kalorii?

Napojem, który dostarcza nam mniej tłuszczu oraz kalorii, a także pełnowartościowych białek jest MAŚLANKA. Ze względu na mniejszą ilość pełnowartościowych białek maślanka często bywa wzbogacana koncentratami białek serwetkowych zawierającymi wszystkie aminokwasy egzogenne.