Już dawno IG, czyli indeks glikemiczny, przestał być narzędziem tylko dla osób zmagających się z cukrzycą. Pierwotnie, miał kontrolować poziom cukru we krwi. Obecnie, to ważny wyznacznik przy komponowaniu posiłków. I to dla wszystkich.

O co chodzi z IG?

Mierzy on poziom cukru we krwi i został wprowadzony już w latach osiemdziesiątych XX wieku. Monitorowanie tempa, w jakim poszczególne produkty spożywcze podnoszą poziom cukru, jest niezwykle istotne w procesie odchudzania, ale i walki z cukrzycą. Im pokarmy są wolniej trawione i wchłaniane, tym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi. Co ciekawe, na liście produktów rekomendowanych w związku z niskim IG zabraknie wołowiny, kurczaka, ryb, jajek i przypraw. Po prostu nie kryją się w nich węglowodany, więc nie będą uwzględniane.

To warto mieć na talerzu!

Tak naprawdę, jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia, to zapewne w twoim jadłospisie część tych produktów już się znajduje. Będzie to z pewnością pełnoziarnisty chleb oraz otręby. Są to również owoce takie jak truskawki, brzoskwinie i śliwki. Niski indeks glikemiczny zapewniają również warzywa bogate w skrobię oraz rośliny strączkowe. Dobrze rezonuje również ryż basmati, brązowy oraz długoziarnisty, a także makaron. Nie unikaj również nabiału i jego pochodnych.

Dobrym wyborem będą również ryby i owoce morza takie jak pstrąg, krewetki czy sardynki. Nie unikaj również orzechów, pamiętając jednak, że mają one wysoką kaloryczność. Zajadaj się więc z umiarem!