Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe, które urzeka wyrafinowanym smakiem, jest wilgotne i puszyste. Marchewka nie wydaje się być składnikiem deseru, lecz zapewniam, jeżeli zdecydujesz się wykonać, to ciasto będzie ono Twoim częstym bohaterem w chwili zachcianki na coś słodkiego.
Marchewkowe ciasto jest zdrowsze i lżejsze, niż klasyczne ciasta, zawiera dużo mniej cukru, tłuszczu i jest o wiele mniej kaloryczne. To ciasto marchewkowe jest dietetyczne i dużo zdrowsze od jego klasycznej wersji.
Jak przygotować ciasto marchewkowe i dlaczego warto je jeść?
Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo smaczne, ale także zawarta w nim Marchewka stymuluje procesy metaboliczne, a beta-karoten nadaje zdrowy wygląd skórze, włosom i paznokciom, oczyszcza krew, pomaga regulować ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 200 g marchewki,
- 200 g płatków owsianych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jajka,
- 150 g ksylitolu, erytrytolu lub innego słodzika,
- 100 g masła,
- 300g jogurtu typu Skyr (naturalny lub waniliowy).
Składniki na plewę do ciasta marchewkowego:
- 250 g serka śmietankowego (Philadelphia),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 50 ml soku z pomarańczy.
Sprawdź też jak przygotować „rafaello” na krakersach bez pieczenia.
Ciasto marchewkowe – sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzyj na tarce, płatki owsiane zmiel w blenderze na mąkę, jajka ubij, pod koniec ubijania dodaj jogurt, masło, wybrany słodzik i marchewkę, mieszaj do chwili połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki (mąka z płatków owsianych, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i cynamon).
Połącz wymieszane suche składniki z masą marchewkową, dokładnie wymieszaj. Formę na ciasto (średnica 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto, piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 35 minut.
Podczas pieczenia ciasta można zrobić polewę. Serek śmietankowy z jogurtem naturalnym i sokiem z pomarańczy zmiksuj. Ostudzone ciasto posmaruj polewą.
Ciasto jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!