Pancakes to jedno z flagowych potraw pochodzących ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam rozpoczęła się moda na puszyste naleśniki z owocami, polane obficie syropem klonowym. Dzisiaj jednak wersja nieco zmieniona, w wersji light. Z marchewką w roli głównej.
Dlaczego marchewka?
Warzywo to jest źródłem wielu ważnych witamin i mikroelementów. Wspomaga wzrok, a jedzona w nadmiarze, nadaje naszej skórze lekko pomarańczowy odcień. Jednak po tych pankejkach z pewnością nic takiego się nie stanie. Takie zmienione naleśniki to również świetna opcja dla wszystkich tych, którzy niespecjalnie przepadają za tym warzywem. Otulone innymi składnikami, są praktycznie niezauważalne, a dodają niesamowitego smacznego charakteru. I dzień rozpoczęty od marchewkowych pancakes z pewnością będzie udany. Jak je zrobić?
Marchewkowe pancakes
To bogate w tłuszcze, węglowodany i białko śniadanie, napędzi cię do działania już od samego rana. Czas przygotowania jest relatywnie krótki, bo około 20 minut.
Co potrzebujesz:
- 1 jajko, najlepiej z wolnego wybiegu
- 15 gram orzechów (włoskie lub laskowe)
- 1 łyżka cukru
- 2 marchewki, najlepiej z ekologicznych upraw
- 50 ml mleka 3,2%
- Pół łyżki oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 50 gram mąki pszennej.
Zrób tak:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodaj mleko i jajko. Na koniec dodaj marchewkę i wszystko dobrze wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a następnie ciasto uformowane w placuszki. Smaż na złoto z dwóch stron. Podaj z posiekanymi orzechami lub owocami.
Pyszności! Lubię takie eksperymenty kulinarne. Marchewka z orzechami brzmi smacznie.