Pieczywo to jeden z najważniejszych elementów diety Polaków. trudno wyobrazić sobie dzień bez świeżych bułek czy aromatycznego, pysznego chleba. Obecnie na sklepowych półkach nie brakuje różnego rodzaju wyrobów piekarniczych. Jak wybrać te najlepsze?

Jakiego rodzaju pieczywo jest najzdrowsze?

Jak wyjaśniają pracownicy Piekarni Grzybki, rodzajów pieczywa jest sporo, a o jakości takich wyrobów w ogromnym stopniu decyduje mąka. Najpopularniejsze są produkty pszenne, pszenno-żytnie oraz żytnie. Im wyższy typ mąki, tym więcej wartości odżywczych ma pieczywo i tym więcej zawiera cennego dla zdrowia błonnika. Za najzdrowsze uznawane jest pieczywo żytnie, zwłaszcza na zakwasie. Zawsze jednak trzeba czytać skład poszczególnych wyrobów piekarniczym – powinien być krótki. Nie ma w nim miejsca na sztuczne dodatki i ulepszacze.

Jaki kolor powinno mieć pieczywo?

Mówić o prozdrowotnych właściwościach pieczywa, należy wyraźnie podkreślić, że ciemne nie zawsze znaczy zdrowe. Koniecznie należy zwrócić uwagę na to, czy pieczywo zawiera słód jęczmienny lub karmel E150 – to właśnie te składniki nadają bułkom czy chlebowi ciemnego koloru. Dobrej jakości żytni chleb można poznać m.in. po środku w kolorze szarości oraz po delikatnie brązowej skórce. Z kolei chleb pszenny powinien mieć jasny miąższ i złocistą skórkę. Oczywiście trzeba brać poprawkę na dodatki w postaci np. ziaren, bakalii czy miodu – one także wpływają na barwę pieczywa. Informacjo dotyczących składu wyrobów piekarniczych udziela każda solidna i szanująca klientów piekarnia. Bielany to doskonały przykład lokalizacji w Warszawie, gdzie funkcjonuje sporo świetnych piekarni dbających w ten oto sposób o konsumentów.

Gdzie kupować pieczywo?

Obecnie na polskim rynku nie brakuje sklepów, gdzie można zaopatrzyć się w pieczywo. Najlepiej zaopatrywać się w nie w sprawdzonych piekarniach słynących z wysokiej jakości wyrobów. W nowoczesnych piekarniach sprzedawane są również wyroby cukiernicze takie jak m.in. pączki, drożdżówki, ciastka oraz ciasta.