Jest jednym z ważniejszych składników w diecie wegan, choć jego smakiem i wartością odżywczą może się cieszyć każdy z nas.

Bób to wyjątkowy dar natury, dzięki któremu nasze menu nabierze większej wartości. Co warto wiedzieć tej rośliny strączkowej? Jaką wartość mają jego ziarna?

Co warto wiedzieć o wartości odżywczej bobu?

Bób to roślina strączkowa, której wartość odżywcza została doceniona już kilka tysięcy lat temu. Wiadomo, że ziarna bobu odgrywały bardzo ważną rolę w menu starożytnych Greków oraz Rzymian, natomiast na ziemiach polskich zaczęto z ich mocy korzystać w okresie średniowiecza. Dziś wiemy, że dieta z dodatkiem bobu każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Ziarna bobu są przecież rewelacyjnym źródłem roślinnych protein oraz błonnika, pozwalającego nam utrzymać przewód pokarmowy w dobrym stanie.

Dzięki regularnemu sięganiu po tę roślinę strączkową, możemy uchronić się przed niedoborem kwasu foliowego, a jednocześnie dostarczyć do organizmu sporo witamin z grupy B. W ziarnach bobu pojawia się też witamina A, C i K, nie brak tu również ważnych składników mineralnych, takich, jak: cynk, fosfor, potas czy żelazo. Jedz bób, aby zadbać o Twój układ pokarmowy.

Dla kogo bób stanie się wartościowym składnikiem diety?

Ziarna bobu zalecane są tym, którzy zrezygnowali z jedzenia mięsa, a chcą się cieszyć dietą bogatą w wartościowe białko. Osoby, które mają częste problemy z zaparciami oraz ci, którzy chcą zminimalizować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – oto ci, którzy powinni z mocy bobu korzystać regularnie.

Ta roślina strączkowa może stać się również cennym wsparciem dla każdego, kto ma problemy ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Bób może też odegrać istotną rolę w profilaktyce takich chorób, jak artretyzm czy osteoporoza, pomaga jednocześnie utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Ziarna bobu dodają też sporo energii, a ich smak sprawia, iż nasza dieta staje się nie tylko zdrowsza, ale i ciekawsza.