Gdy przychodzą goście, warto zadbać o dobrą atmosferę spotkania ale też coś smacznego w formie przekąski podanej do kawy czy herbaty. Swoją rolę spełniają zatem rozmaite ciasta, desery oraz kruche ciasteczka.
Idealny deser powinien być pyszny, estetycznie podany ale też zdrowy – w gotowych ciastach kupowanych w marketach albo cukierniach często występują konserwanty, sztuczne barwniki a same ciastka można określić jako żywność wysokoprzetworzoną. Świetną alternatywą dla gotowych deserów albo paczkowanych ciastek mogą być ciasteczka przygotowane samodzielnie. Wiele przepisów opiera się na podstawowych składnikach zaś łatwość przygotowania takich ciasteczek ucieszy szczególnie osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z domowym cukiernictwem.
Ciasteczka zaprezentowane w tym artykule to popularne „całuski”, które są proste oraz ekspresowe w przygotowaniu, efektownie wyglądają oraz pysznie smakują. Możemy podać je na spotkaniach z gośćmi, przyjęciach lub po prostu przygotować sobie na deser.
Dodatek pysznych jabłek sprawia, że smakują dzieciom, stanowią także zdrowy deser gdyż nie zawierają cukru oraz wspominanych już konserwantów. Możemy je podać dzieciom po obiedzie lub na przykład na drugie śniadanie, smakują naprawdę dobrze.
Składniki na ciasteczka
Do przygotowania tych ciasteczek będą nam potrzebne zaledwie trzy składniki: opakowanie ciasta francuskiego, dwa jabłka oraz łyżka cukru pudru.
Jak przygotować pyszne ciasteczka?
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego i wykrawania przy pomocy szklanki dużych okręgów. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. W każdy okrąg z ciasta wkładamy kawałek jabłka, ciasto zginamy na pół i docinamy aby oblepiło jabłko.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze przez dziesięć minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!