Banany to ulubione owoce wielu osób w każdym wieku, dlaczego więc nie podać ich w niecodzienny sposób? Ten przepis na lodowy deser z bananami sprawdzi się szczególnie dobrze latem, kiedy mamy ochotę na chłodną i słodką przekąskę.

Możemy też przygotować ten hawajski deser bananowy, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, by wprowadzić do naszego domu klimat upalnych tropików.

Składniki na 8 porcji deseru bananowego

  • 6 dużych dojrzałych bananów;
  • 2000 ml lodów waniliowych (ze sklepu lub własnej roboty);
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych;
  • 3 łyżki niesolonego masła;
  • 1/2 szklanki brązowego cukru;
  • szczypta cynamonu;
  • aromat lub syrop waniliowy do smaku.

Jak przygotować deser bananowy po hawajsku?

Banany obrać i pokroić w plasterki. Przyprażyć wiórki kokosowe na patelni. Następnie do patelni na średnim ogniu dodać masło, brązowy cukier, cynamon i wanilię. Ciągle mieszać i gotować, aż sos się zagotuje. Można dodać więcej cynamonu i wanilii w trakcie, wedle uznania. Gdy sos już się zagotuje, dodać banany. Wymieszać, dobrze obtaczając banany w sosie. Gotować przez 1 minutę i zdjąć patelnię z ognia. Następnie przełożyć lody do miseczek lub pucharków i polać sosem kokosowo-bananowym. Podawać natychmiast.

Kontrast między gorącym sosem a zimnymi lodami przypomina dobrze znaną szarlotkę na ciepło z lodami. Jednak to wyjątkowe połączenie bananów, kokosa, wanilii i cynamonu w stylu hawajskim jest bardziej egzotyczne i nietypowe. Ten łatwy w przygotowaniu deser z pewnością zachwyci każdego, kogo nim poczęstujemy.